Logo
31 maart 2015

Voor u geselecteerd uit Energeia Energienieuws

Feed in-architect Hermann Scheer overleden


18 oktober 2010
AMSTERDAM (Energeia) - De Duitse politicus Hermann Scheer, bedenker van de energietoeslag waarmee duurzame energie in Duitsland wordt gesubsidieerd, is vorige week na een kort ziekbed overleden op 66-jarige leeftijd. Het moment van zijn overlijden valt samen met een aangekondigde forse verhoging van diezelfde toeslag.


Hermann Scheer.

Scheer is het brein achter het Duitse feed in systeem, waarnaar in Nederland regelmatig is verwezen als mogelijk alternatief voor het Nederlandse SDE-subsidiestelsel. Waar de SDE-pot wordt betaald uit de begroting en een jaarlijks maximum kent, bestaat het Duitse systeem uit een toeslag die stroomverbruikers per kWh betalen over de door hen verbruikte elektriciteit. Het geld dat die toeslag oplevert, wordt gebruikt om duurzame energieprojecten te subsidiŽren en dit 'potje' kent dus geen strak plafond. Mede door dit stelsel hebben zon-PV en wind in Duitsland een grote vlucht genomen. De Duitse stroomopwek komt daardoor nu voor zo'n 16% uit groene bronnen.

Dinsdag sprak Scheer nog in Amersfoort op het congres Energy transition meets leadership van het Energy Delta Institute over energietransitie, en refereerde daar nog aan zijn geesteskind. Het systeem maakte onderdeel uit van de Erneuerbare Energien Gesetz, een wet waar onder andere hogere duurzame-energiedoelen voor Duitsland in werden gesteld en die in 2000 inging.

Scheer zou donderdag in een ziekenhuis zijn opgenomen wegens ernstig hartfalen en na een kort ziekbed zijn overleden, zo melden Duitse media. Hij was als politicus verbonden aan de sociaal-democratische SPD. Die partij roemde hem vrijdag na zijn overlijden om zijn "heldere argumenten, zijn visionaire kracht en zijn charismatische verschijning". Scheer was president van Eurosolar, de Europese associatie voor hernieuwbare energie, en voorzitter van de globale evenknie WCRE (World Council for Renewable Energy). De politicus won in 1999 de alternatieve Nobelprijs vanwege zijn inzet voor groene energie.

Zijn overlijden kwam precies op het jaarlijkse moment dat Duitse netbeheerders bekend moeten maken wat de toeslag op de stroomrekening het komend jaar zal zijn. Voor 2011 gaven zij te kennen dat de toeslag maar liefst 70% toeneemt, naar een bedrag van 3,530 cent per kWh. Die stijging zou leiden tot een gemiddelde jaarlijkse lastenverhoging van EUR 70 per Duits (vierkoppig) huishouden, meldt Financial Times Deutschland. De verhoging zou nodig zijn om de flinke groei van duurzame energie te kunnen blijven betalen. Die verhoging zal leiden tot een discussie over nut en noodzaak van de toeslag, voorspelt de krant Handelsblatt. Bondskanselier Angela Merkel heeft de toeslag vrijdag al verdedigd. Zij waarschuwde vrijdag voor een te eenzijdige benadering van de toenemende kosten voor duurzame energie, zo meldt Financial Times Deutschland. Bij fossiele opwek worden bijkomende kosten door milieuschade niet meegerekend, zo waarschuwde Merkel.

Met de nieuwe manier van subsidiŽren die het kabinet-Rutte voor heeft, schuift Nederland ook meer op richting het Duitse systeem: in het regeerakkoord wordt ook een opslag op het energieverbruik ingesteld, maar kent de regeling wel een plafond.

Ilse Kleijne
i.kleijne@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2010

Dit nieuwsartikel is afkomstig uit Energeia Energienieuws, onze dagelijkse internet-nieuwskrant die toegankelijk is voor abonnees. De Energeia-nieuwsredactie brengt elke werkdag 12-15 kwalitatief hoogwaardige nieuwsartikelen. Ga voor een gratis Energeia Energienieuws proefabonnement naar Aanmelden.

Deel dit bericht:
LinkedIn Twitter
10:23
Power Gen Rai 9-11 juni 2015 Smart City 2015 Nationaal Windenergie Congres 2015 FD Mediagroep - doorlopend aanbod New Business uit energiemarkt was nog nooit zo makkelijk! Neem een proefabonnement op EnergieNieuwsBE